Karabuğday tahıl grubunda değerlendirilse de, aslında kuzukulağıgiller familyasındandır. Kahverengi ve üçgen şeklindedir. Karabuğday tüketimi fazla olan bu ülkelerde obezite sorunun oldukça az görüldüğü bilinmektedir. Beyaz ekmek tüketmek yerine tam tahıllıların tüketilmesi insan sağlığı bakımından oldukça önemlidir.
Buğday, makarna, un ve bulgur gibi besin maddelerinde bulunan gluten, karabuğday’da yoktur. Glutensizdir. Gluten, Çölyak hastalarının sindirmesi mümkün olmayan bir maddedir. Glutenli gıdalar tüketimi gaz, ishal, ağrı, şişkinlik ve kramp gibi bazı sindirim sorunlarına neden olabilmektedir. . Çölyak hastalarının dışında bazı kişilerde de gluten duyarlılığı görülebilmektedir ve bu kişiler sahip oldukları duyarlılıktan habersizdirler. Glutenli gıdaların beslenme programından çıkarılması durumunda da sağlıklarında olumlu düzelmeler görülmektedir.
Karabuğday lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır ve bağırsak sisteminin rahat çalışmasını sağlar. Bu besin açlık duygusunu bastırdığı için kilo vermede ve ideal kiloların muhafaza edilmesinde destek sağlamaktadır. Vücut yapısında oldukça önemli olan protein yönünden de zengin bir besin maddesidir. 100 gr kadar karabuğday’da 11 gr protein bulunmaktadır. Protein bakımından zengin diğer besinlere göre karabuğday’ın yağ oranı çok düşük seviyededir. 100 gr kadar karabuğday’da 1,6 gr yağ miktarı vardır ve bu yağın içeriğindeki linoleik yağ asidi başka tahıl cinslerine nazaran daha çoktur.